Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish

O výstavách

- o jejich  smyslu, o tom na které jet se třeba jen  podívat pokud vás zajímají hlavně CHP

Výstavy přinášejí prezentaci plemene široké veřejnosti a poskytují určitý  přehled o plemeni. Poskytují možnost porovnání jedinců mezi sebou. 

Chovatelé zde okukují možné partnery ke svým fenkám,  a tedy majitelům psů výstavy dávají možnost  prezentovat své psy a zaujmout chovatele.  I zájemcům o štěně poskytují možnost vybrat si, po kterých rodičích by se jim líbilo.

Rozdělují se podle významu (a podle toho jsou zadávané tituly vítězům). Pokud chcete vidět více jedinců konkrétního plemene pohromadě - jednoznačně doporučuji jet se podívat na výstavy klubové a speciální.

Zatímco na národních, mezinárodních a oblastních výstavách se Vám může běžně stát, že zde uvidíte  dva zástupce plemene  (pokud budete velcí smolaři, tak taky žádného), tak na klubové nebo speciální výstavě našeho klubu málokdy uvidíte choďáčků pod 40.  Spíš o dvě desítky více.

Z toho jasně vyplívá, že je rozdíl získat titul čekatele šampiona (CAC) na této výstavě, nebo jiné.  Osobně považuji za nejcenější titul, který může chodský pes získat titul Klubového vítěze. 

Získané tituly rodičů mohou zájemcům o štěňata naznačit, jak si rodiče ve srovnání s jinými jedinci daného plemene asi stojí, co se týče exteriéru.

Také z neznámé příčiny, atmosféra na klubových výstavách je nějak jiná. Příjemnější.

A co je taky  podstatné, na těchto výstavách posuzují obvykle rozhodčí, kteří jsou výbornými odborníky na  plemeno. 

U ostatních výstav tomu tak vždy bohužel není.  Pak je možno vidět, jak podprůměrný jedinec získá titul. Nebo naopak velmi kvalitní jedinec odejde s VD. To by samo o sobě mohl vést až k poškození plemene, kdyby neexistoval ještě další filtr a tím jsou poradci chovu a chovatelé sami.

Osobně jezdím na výstavy ráda a pokud sama předvádím , tak to dost prožívám.  Nedokážu se zbavit rozechvění kolem žaludku.

Většinou  o chuti nebo nechuti na výstavy jezdit rozhodne to, jaký dojem ve Vás zanechá Vaše první.

Na klubem pořádané výstavy jedu ráda ale i jako divák.

Aktualizace informací v lednu 2017 .

Nyní se na národních a  mezinárodních běžně setkáte s 30 a více předváděnými chodskými psy.

Na výstavách klubových a speciálních s 90 až 150 .