Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish

O NÁS A PRIORITÁCH V CHOVU

Kontaktní údaje  Obrazek

Lenka Metelková

Dašiceokr. Pardubice

e mail: Dasickezatisi@seznam.cz

724745463

Volejte nejlépe okolo 20-té  hodiny.


Tyto  jsou stránky pouze vstupním okénkem, které umožňuje jen lehce nahlédnout do naší rodinné ch.st., POZVÁNKOU  k osobní náštěvě, ale v žádném případě nemohou dostatečně výstižně zobrazit to, jaké je naše společné soužití a proč jsme na svůj chov pyšní. Kdo má zájem o tom zjistit něco blíže, jede se k nám podívat.

Nekontroluji poštu každý den, ale určitě odpovím.(Pokud ne, nastal nějaký problém v poště).    Pokud však máte měco k delšímu vyjádření, nebo něco k  rychlému řešení  - třeba máte náhodně cestu kolem Dašic, tak raději volejte. Zastihnout mne doma bez předchozí domluvy a tak, abychom např. neměli doma jinou návštěvu, by byla velká náhoda.

Něco málo o nás - protože my všichni s našimi psy žijeme: 

Kynologii jsem já propadla už jako dítko a provází mne  a potažmo celou naši rodinu celý  dospělý život. Chov psů  je  životní styl, který jsme si zvolili dobrovolně, byť  s sebou  nese  jistá omezení (jako  že prakticky nejezdíme na rodinné  dovolené) starosti, ale také mnoho pozitivní energie a radosti a přineslo nám  i přátele.

Vedlejším efektem je, že  jsem se naučila zacházet s řadou moje-kynol-zacatky.jpgprogramů (logo stránek je mé dílko od fot po konečný vzhled),  skoro všude s sebou vláčím foťák, před časem jsem se začala  učit anglicky,  a tu a tam jsem v situaci, kdy musím oprášit i svou zapomenutou němčinu a sem tam napíšu i nějaký textík do  časopisů (nostalgie - 1. už skoro před 20 lety). Pracuji jako účetní ve stavební firmě.
Po práci se věnuji rodině, psům -  což je pro mne relax a po nocích odepisování, klubovým záležitostem, a pak taky spánku.

(Historické foto mých kynologických začátků u babičky.  Jsem samozřejmě to dítko, které krade štěně jeho mamince. Dokonce ani její nesouhlas, vyjádřený kousnutím, mne neodradil.)

 

Manžel nejen, že díky své šikovnosti obstarává technické zázemí (od výstavby chov. zařízení, po opravu auta, abych mohla jezdit po akcích), ale převzal  (díky svému zaměstnání) péči o štěňata v dopoledních hodinách všedních dnů.

Starší syn Radek je již dospělý a svým povoláním i zaměřením technik. Také však byl majitel CHP Griefa.

Mladší syn Tomáš sdílí radostně naše soužití se psy a tu a tam dokonce ještě jede se mnou na některou z kynologických akci. Je ochotným pomocníkem u babičky na statku,  kromě kamarádů a psů se ještě   věnuje  požárnímu sportu a je přijat na studium požární ochrany, protože ,,chce pomáhat,,.

Protože  máme rádi přírodu obecně, máme na zahradě mnoho stromků, doma akvárium a z jednoho okna obývací kuchyně koukáme na voliéru s papoušky nádhernými  a z druhého na naše domácí, volně žijící ptactvo.

Naše priority v chovu:

Obdivujeme zázrak zrození a já osobně si strašně užívám následného postupného vývoje.  Problém trošku je, že někdy prostě nedokážu odolat  některým štěňatům a neponechat si je, takže se nám ,,rodina"  postupně  rozrostla. Jejich život to však činí šťastnějším. Psi  a ti chodští zvlášť jsou  svým založením  velmi společenští, smečkoví tvorové. Samota jim neprospívá. Tak i když jsem v zaměstnání  a nemůžeme se jim věnovat, nezůstávají sami a žijí  svůj veselý přirozený smečkový život.. A protože spolu opravdu při hrách řádí, prospívá to i jejich osvalení a celkové kondici.

Jsme si vědomi důležitosti psychického rozvoje  a cílevědomě se   věnujeme socializaci v ranném období. Štěňata máme v prvních týdnech doma. V tomto období mne rodina často nachází sedět, s fenou, na vyhřívané podlaze v porodním boxu vedle naší ložnice  mezi štěńaty. Když však štěńata povyrostou, potřebují větší prostor a nové a nové podněty. Nejdříve je jen vynášíme na chvíli na zahradu, ale později je stěhujeme  do prostorného zastřešeného výběhu, který navazuje na nezastřešený, kde jsou úmyslně různé druhy povrchů. Výběh navazuje na předzahrádku, kam je každé odpoledne, pokud není vysloveně blátivo pouštíme na cesty za novými objevy a kde obvykle ,,přijímají i návštěvy". Velkou zahradu máme vzadu a za ní už je loučka a pole. I v době před odběrem však bereme štěňata domů, aby si v rámci socializace zvykala na různé zvuky domácích přístrojů  a prostě také proto, abychom si jich  co nejvíce užili.

Mají častý kontakt i s dalšími lidmi, neboť s návštěvami se v této době dveře netrhnou, ale  mají také kontakt s našimi dospělými psy.

Chovu chodských psů se věnujeme  cílevedomě již řadu let (PRVNÍ VRH V R. 1996) , se snahou  minimálně udržet dnes již už dosažené kvality našich odchovů, která se od řady jiných chovů odlišuje. Proto u nás bude patrně vždy raději o jednoho psa více než méně. V žádném případě nejsem totiž ochotna riskovat, že bych neměla  pokračovatelky ,,z našeho chovu".  Jak jsme již zažili, i mladá fenka může zemřít, nebo  může být neplodná.

Naší prioritou je u našich odchovů - zdraví a dlouhověkost, vyrovnaná povaha spojená s přiměřeným temperamentem, typové exteriéry s přiměřeně  silnými kostrami.

Přesně v uvedeném pořadí.  Chodský pes, ale i každý jiný  má být společník schopný se svou rodinou absolvovat většinu běžných činností, které rodina podniká. A sebekrásnější exteriér není k ničemu, pokud je pes vážně nemocný, nebo je bojácný či agresivní.

Typický choďáček z Dašického zátiší  má silnou kostru, prostorný  hrudník a hlavně  typickou hlavu s krátkým, bohatě osrstěným  uchem  a přiměřenou čenichovou partií (ne úzkou a dlouhou). Liší se ve znacích. Můžete vidět jedince z našich odchovů s rozsahem znaků větším, než je ideál, ideál, ale i tzv, tmavochy. Toto dokážu dobře odhadnout již u malých štěńat a tak je možné při výběru v tomto i mnohém dalším poradit.

Seznámení s chovatelskou stanicí - historie:

S velkým přispěním manžela jsem chovatelskou stanici založila v r. 1991. Původně pro chov leonbergrů. 1. štěňata chodských psů se u nás narodila v r. 1996, poté co byla naše smečka rozšířena o fenku CHP Chellu Prima Nova .V současné době (r. 2006) máme již pouze chodské psy, kteří si nás zcela získali.Obrazek

U Chelly (foto vlevo) jsme odchovali 4 vrhy - A, B, C, D. Většina jejích potomků plní záslužnou roli společníka a hlídače u svých majitelů. Pouze několik málo majitelů mělo alespoň okrajový zájem o chov a splnilo alespoň základní podmínky pro uchovnění. Do chovu zasáhla fenka Brixi (zakladatelka ch. st. Skyšická chalupa) a dva psi - Conan (jediný pokračovatel velmi kvalitního velkého Gara na Barance) a Jch. ČR Blesk z D.z. (oba DKK 0/0). Syn a opět jediný pokračovat Gedyho na Barance. Blesk se stal velmi vyhledávaným plemeníkem a to jen díky tomu, Obrazekže jsme ho dali jako vánoční dárek rodičům. Ti, aby nám udělali radost, s ním pár akcí objeli a tak se, narozdíl od všech svých bratrů z A , B a D vrhů, neztratil pro chov plemene.Obrazek

Horní foto je Gedy,

spodní Blesk.

V roce 2006 má Blesk už více než 100 potomků, mezi nimi i několik šampionů krásy (např. Valdo a Zack Bryvilsár).

V roce 2000 jsme si jeli pro fenku do chov. stanice ze Zelených luhů k Ing. Večeřové. Rozhodla jsem se pro (posléze hned raději 2) fenky z této chov. stanice, protože jsem kladla velký důraz na vyrovnanou povahu a na předpoklad dobrého výsledku dysplazie kyčelních kloubů, která se v té době už hodnotila. Navíc jsem tak zíObrazekskala zajímavou krev pro plemeno, protože mateřská linie začíná (babičkou) regenerátem - fenou Britou.

Ada od Lanové dráhy

Na dobrou povahu a zdraví kladu i dnes větší důraz, než na exteriér, protože to pro běžné soužití člověka se psem pokládám podstatnější než špičkový exteriér. Obě fenky mi splnily má očekávání a navíc jsou si podobné velikostí a silnými kostrami, což předávají dále. Jinak jsou ale zcela odlišné.

ObrazekBrita je celé matka (Ada od Lanové dráhy). Má krásně sytě zbarvené znaky, více rozšířené a je naprostý pohodář a kliďas. Z míry ji nevyvede nic, ani silvestrovský ohňostroj. Jedna majitelka její dcery řekla výstižně, že je sluníčková.

ObrazekBessy ( na fotu vlevo níže) je oproti ní tmavý a velmi tepmeramentí čertík, snadno motivovatelný, kterého ovšem taky nerozhodí ani silvestrovský ohňostroj. Celá taťka Fred. Její potomstvo se nejvíce hodí pro zájemce o služební výcvik. Předává velikost, sílu kostry a vyrovnanost spojenou s temperamentem . Je matkou vrhů F a H - uchovněný je její syn Hary.

Zájemcům o výstavy a chov ale doporučuji štěňata po Britě a jejích dcerách. Ta je matkou vrhů E, G, CH a I. Uchovněných je již několik jejích potomků. V jejích vrzích se najdou klidnější i temperamentní jedinci, předává silné kostry a velikostně jsou fenky většinou kolem ideálního středu, pejsci od středu až k horní hranici. Vrhy jsou velmi vyrovnané a úspěšné jak výstObrazekavně (viz - SV 2005 ve Svítkově se zúčastnili 3 sourozenci vrhu G: Gesie byla ve TO V3, Grief ve TO psů V3 a Gar ve TP V2.

Tento snímek je ukázkou z původních web. stránek chov. stanice. Brita zde je v porodně s vyhřívanou podlahou s vrhem G a vlevo je dnes již Ch. ČR Gar z tohoto vrhu.

Květen 2006 Klubová výstava v Železnici: Ch. ČR Gar V1, CAC ve TP, Chip v MT V2, r. CAC, Chuck v MT V4, Charlie ve TO VD, Cheena v MT V2, r. CAC, zástupci I vrhu byli na své první výstavě a byli VD, získali jsme 1. místo v soutěži chov. skupin ), tak jsou její potomci úspěšní i pracovně. Gar má už několik zkoušek a poráží německé ovčáky i na obranách při závodech. A cvičí i další sourozenci (nejen služevní výcvik, ale i agility).

Navíc potomstvu Brity vycházejí nadprůměrně dobře DKK. (u vrhu Ch je nejhorší výsledek 1/1 - vyhodnocení jsou dosud 4 sourozenci, do chovu neprošel kvůli DKK jenom náš Grief.)

Sami jsme si ponechali doma postupně potomky Brity: Griefa, Cheenu a Izis.Obrazek

Cheenu jsme v květnu 2006 uchovnili a moc se těším na její budoucí odchovy.

Cheena

Zároveň jsme naší smečku obohatili v květnu o nadějného pejska Rokyho z letité chov. stanice Bryvilsár.

 Štěňata předáváme několikrát preventivně odčervená a se základním očkováním. S budoucími majiteli se seznámíme rádi osobně při návštěvě u nás ještě před odběrem. Kromě jiného jim to umožní vidět naše choďáčky i podmínky ve kterých žijí a získat odpovědi na dotazy, ještě předtím než potvrdí svůj pevný zájem složením zálohy. Samozřejmě to umožňuje i nám trošku poznat, zda zájemci splňují naše představy.Zájemci by měli počítat s tím, že i já je budu trochu zpovídat. A není podstatné, zda to má být jejich první nebo osmý pes. Důležitý je vztah a zájem. A odebrat si choďátko z naší chov. stanice by měl jen ten, kdo je přesvědčený, je je to pro něj to pravé. Jinak samozřejmě zodpovím dotazy i těm, kdo o choďáčkovi zatím jen uvažují a chtějí vidět, jak ve skutečnosti toto plemeno vypadá. Vítán je každý zájemce o plemeno - tedy po předchozí dohodě na termínu návštěvy. Obrazek

V současné době nám dělá radost skutečnost, že (narozdíl od let, kdy jsem s chovem CHP začínala) zájem o plemeno postupně neustále vzrůstá a poptávka spíše převyšuje nabídku. Naše plemeno si to zaslouží. Nejen pro svůj atraktivní vzhled, ale i pro svou výbornou povahu a protože se s ním dají podnikat téměř všechny aktivity.

A nakonec - co může ten, kdo se pro štěňátko od nás rozhodne očekávat ?

Kromě toho, že získá štěně po kvalitních předcích, může majitel očekávat - předpoklad dobrého zdraví, vyrovnanou povahu (někteří jedinci jsou zvlášť vhodní pro výcvik). Samozřejmě obdrží majitel štěně 3x odčervené, se základním očkováním, písemné informace jak o štěně dále pečovat, později další informace jak štěně připravit na akce. Také ale může majitel očekávat, že budu chtít, aby perspektivní štěně předvedl nejméně na svodu dorostu .Vítán je trvalý kontakt.

Obrazek

 

Obrazek

 

r. 2013

Po letech jsem se rozhodla doplnit  ještě to, že krom přátel, nám kynologie přinesla i řekněme ,,nepříznivce".

Ale aspoń je vidět, že žijeme.